Szentgotthárdon sem vették napirendre a rabszolgatörvény elutasítását az állampárti képviselők

Mi motiválja a testület többségét? A Fidesz elvárásainak való megfelelés, ez ismét egyértelművé vált januárban. Már a bizottsági ülések napirendjéről is levetették az elnökök azt az előterjesztésemet, mely a 100%-ban önkormányzati tulajdonú cégek vezetőinek előírta volna a rabszolgatörvény alkalmazásának elutasítását. Az indok itt jogi volt, szerintük a tulajdonos nem írhat elő utasításokat a tulajdonában lévő cégek vezetőinek! Hát kérem szépen, ez egy ordas nagy blődség vagy inkább szándékos félrevezetés. A testületi ülésen a fő-fő NER mameluk, Huszár Gábor már azzal az indokkal akarta levetetni a napirendek közül az előterjesztésem, hogy a nevezett cégek amúgy sem túlóráztatnak annyit és különben is az ő cégvezető ismerőse butaságnak nevezte az előterjesztést. (Most itt erőteljesen hangot adok kételkedésemnek ezt illetően.) Sütő képviselőtársam szememre vetette, hogy egy sablon anyagot terjesztettem be, nem konzultáltam a cégek vezetőivel. Nyilván nehéz ezek mellett szó nélkül elmennem. Nem látok semmi kivetnivalót, ha egy hozzáértők által elkészített előterjesztést adok be, elvégre a rabszolgatörvény mindenhol ugyanaz, ugyanúgy kell elutasítani is. Ha pedig az ő elvárásainak megfelelő lett volna az előterjesztésem, akkor más indokkal utasította volna el. Javasolnám még a mellettem helyet foglaló képviselőtársamnak, hogy a polgármester is rója meg a sablonválaszokért, hiszen ahol az állampártiak elutasították a javaslatot, ott nagyjából szóról szóra ugyanezeket a kifogásokat mondták el, nyilván egy központi kommunikációs panel alapján. A napirendek megszavazása gondolom, senkinek sem fog meglepetést okozni: összesen két képviselőt nem szippantott be az állampárti NER: Szalainé Kiss Edinát és jómagamat.

Van költségvetése a városnak 2019-re

Még novemberben jeleztem, hogy amennyiben ismét lesz polgármesteri jutalom a költségvetésben, abban az esetben nem fogom megszavazni. Így is tettem. Illetve volt előtte egy javaslatom, amit a képviselők többsége nem nagyon értett vagy csak nem akart megérteni. Még az ülés elején Huszár Gábor említette, hogy a Mentőállomásnak szüksége lesz egy mellkaskompressziós készülékre (elnézést kérek, ha netán rosszul írtam le a gép nevét, nem tudom a pontos megnevezést), ami az infarktusos betegek túlélési esélyeit jelentősen növeli. Javasoltam, hogy a polgármesteri jutalom kerüljön elkülönítésre ennek az eszköznek a megvásárlására. Nem támogatták az indítványom, talán ezzel nem mondtam újat.

Parkolás a Hunyadi úton

Decemberben csodák csodájára a testület támogatta azt a javaslatom, hogy a Hunyadi úton a pavilonsor mögötti parkoló maradjon ki a fizetős zónából. Most újra elénk került az anyag, fényképekkel mutatva azt, hogy a decemberi döntésünk óta áldatlan állapotok lettek abban a parkolóban, sokan a zöldterületen szabálytanul parkolnak. Természetesen jeleztem, hogy ez nem igaz. Ez így volt eddig is, csak a mostani közterület-felügyelet normálisan végzi a munkáját és észreveszik ezeket a dolgokat. A szavazás után a parkoló fizetős lett. Ezzel véleményem szerint egy kárból kettőt csinált a testület. Valóban lesz bevétel a parkolásból, de akik eddig letették ott az autót és úgy intézték a környékbeli dolgaikat, azok most nagy eséllyel az úttesten fognak megállni elakadásjelzővel, a forgalmat akadályozva. Majd idővel kiderül, hogy helyes döntés volt-e ez.

Köszönöm figyelmüket!

Lábodi Gábor, önkormányzati képviselő, Jobbik