Feljelentés a fideszes hátterű, szentgotthárdi vízi erőmű ügyében?

Rába gát

Rögtön a környezetvédelmi rendelettel kezdeném. Miért is? A cikkhez mellékelt fotón láthatják, hogy nézett ki a Rába gát feletti része április 22-én, a Föld napján. Szó szerint egy gyalázatos pöcegödröt csinált szeretett folyónkból a vízierőmű. Ehhez képest a rendeletünkből a vizek védelméről szóló részből elég sok minden kikerült volna, amit természetesen nem hagytam szó nélkül. Én úgy gondolom, hogy bizony szigorú, kemény környezetvédelmi rendeletekre és törvényekre van szükség szerte a világon, elvégre itt arról van szó, hogy lesz-e egyáltalán élet ezen a bolygón a jövőben. Javaslatomra benne maradt a rendeletben a vizek védelméről szóló szakasz, amit a testület el is fogadott.

Visszatérve az erőműre és tevékenységére: ha helyesek az információim, akkor az Őrségi Nemzeti Park feljelentette a céget a szerződése megszegése okán. Ugyanis a két fél közötti megállapodás szerint az erőmű csak a mértékadó vízszint feletti mennyiséget hasznosíthatná, ezzel szemben az ŐNP kéthavi folyamatos mérései után kiderült, hogy bizony az erőmű ennél jelentősen nagyobb mennyiségű vizet engedett át a turbináin. Huszár Gábor polgármester arcának színe mindig megváltozik, ha szóba hozom az erőművet, hiszen ez egy a Fideszhez ezer szállal köthető, haveri cég, amelynek ő és az elmúlt ciklus képviselői egész egyszerűen odadobták a Rábát, ezzel elvéve a helyiektől. Évekkel ezelőtt százak fürödtek a gátnál minden nyáron, most egy kihalt betonpusztaság lett a környék sajnos. Elgondolkodtató, hogy a polgármester itt kinek az érdekeit képviselte. A Fideszét vagy a város lakóiét? A válasz is egyértelmű, úgy érzem.

A fürdő éves beszámolója

Dicshimnuszok zengtek az előterjesztés nyomán, mondván milyen komoly munka árán sikerült elérni, hogy tavaly -3 milliós „eredményt” könyvelhetett el a fürdő. Én kicsit másképp látom a dolgot, hiszen ha a szálloda nem működne, akkor bizony bajban lehetne újra a létesítmény és vele együtt a város. Szóval kérem szépen, ez nem a vezetőség megfeszített munkájának eredménye, hanem egy olyan körülményé, amire nincs semmilyen ráhatásuk sem.

Hozzászólásomban eljátszottam a gondolattal: mi lenne, ha egy jól működő gyógyászat is termelné a bevételt? Mi lenne, ha megépült volna az az üdülőfalu, aminek a tervei és befektetői is megvoltak már? Mi lenne, ha a Széchenyi iskola helyén megépült volna a svájci befektetők által tervezett Sporthotel? Itt egy pillanatra azért megállnék, hiszen erre sokan felkaphatják a fejüket. Iskola helyett szálloda? Sokan nem tudják, de ez a bizonyos cég oda épített volna egy modern, minden igénynek megfelelő új iskolát a régi, szocreál építmény helyett, ahová a város mondja! Magyarul most lenne még egy hotelünk és egy olyan iskolánk, amire évtizedekig nem kellene komolyabb pénzeket költeni. Tehát az iskola nem zárt volna be. Mindez minden bizonnyal meg is valósult volna, ha Huszár Gábor 2010 után nem kezdi el pitiáner politikai bosszúhadjáratát az előző polgármester tevékenységéhez köthető emberek ellen. Tette ezt nemcsak a fürdő, hanem a Pannon Kapu esetében is. Mennyivel szebb lenne az ország és a város is, ha szakmai és nem politikai alapon dőlnének el a dolgok…

Rendőrségi beszámoló

Komolynak mondható bűncselekmény tavaly sem történt Szentgotthárdon, ami örvendetes hír. A közlekedési vétségek száma azonban nőtt, ezt az úgynevezett finn módszeres szondáztatás eredményezte, sokkal több ittas vezető került horogra, mint azelőtt. Részemről teljesen egyet tudok érteni az ilyen ellenőrzésekkel, egy ittas vezető nemcsak a saját, hanem mások életével is játszik. Aggasztóak viszont a helyi szociális otthonnal kapcsolatos történések, valamint a nagyszámú idegen, főként ukrán vendégmunkás megjelenése a városban, ezekről tettem említést felszólalásomban. Sajnos azt láthatjuk, hogy a most már Szakosított Otthon (azért nevezték át Pszichiátriai Betegek Otthonáról, hogy mindenkit idehozhassanak, legyen az drogos vagy köztörvényes bűnöző) lakói azt csinálnak szinte a városban, amit csak akarnak. Következmények nélkül. A rendőrség tehetetlen, hiszen ha érkezik egy bejelentés mondjuk bolti lopásról, hosszas papírmunkák és vizsgálatok után az eredmény az lesz, hogy a beteg nem büntethető. Az otthonban sincs ennek semmi retorziója, aki bármilyen deviáns cselekedetet követ el a város területén, az másnap ugyanúgy kinn sétálgat. Rendszeresen kéregetnek, zaklatják a helyieket és az ide érkezőket egyaránt, kis- és nagydolgukat ott végzik el, ahol épp rájuk jön.  Ami viszont a legaggasztóbb, hogy megjelent a drog is az intézményben. Itt főként az úgynevezett „dizájner” drogokról beszélhetünk. A helyi terjesztőktől beszerzik az „árut”, amit benn szépen elfogyasztanak vagy adott esetben maga a terjesztő viszi be az otthonba látogatás keretein belül! Előbb-utóbb ebből óriási gond lesz, pláne hogy az intézmény hatalmas létszámhiánnyal küzd, nincs elég orvos és szakképzett ápoló. Az otthon vezetésének térfelén pattog a labda, ha ők nem cselekednek, akkor bizony valamilyen módon rá kell őket kényszeríteni erre. A mostani városvezetéstől ezt viszont hiába várjuk.

Az ukránok már a spájzban vannak, idézhetjük a régi klasszikus mondást. Egyre többen jönnek, nagy valószínűséggel a volt kethelyi laktanya is nekik fog majd szállást adni. Kinek másnak? A kormány tömegével telepíti be az idegen vendégmunkásokat az országba, miután a magyar fiatalokat külföldi munkára kényszerítette a hazai bérszínvonal gyalázatos szinten tartásával. Mintha egy tudatos lakosságcsere zajlana le az orrunk előtt. Nálunk még szerencsére nem okoztak problémát az ukrán betelepülők, más városokban viszont már igen. Mivel a megelőzés a legfontosabb, erre is fel kell készülnünk a jövőben.

Ezek voltak az áprilisi ülés legfontosabb történései, egy hónap múlva újra jelentkezem.

Lábodi Gábor

önkormányzati képviselő, Jobbik