Beszámoló az októberi testületi ülésről

Isten nyugosztaljon, Sanya!

Hosszú idő után Dömötör Sándor nélkül ült össze a testület október végén. 2014 óta egyetlen alkalomra emlékszem, amikor Sanya nem vett részt az ülésen, akkor is türelemmel viselt betegsége miatti kezelésen volt épp. Többet viszont nem láthatjuk Őt az ülésteremben, örökre eltávozott közülünk. Sanya, Téged mindenki szeretett, legyen Neked könnyű a föld…

Semmi extra, csak a szokásos év végi jutalom a polgármesternek

Minden év végén Labritz Béla alpolgármester előterjesztésében megjelenik előttünk a Huszár Gábor jutalmazásáról szóló előterjesztés. Ekkor következik be a megszokott, nagy pátosszal és lelki hevülettel előadott polgármesteri monológ, miszerint valamilyen más célra felajánlja ezt az összeget. Most épp egy digitális röntgenkészülék árához járulna hozzá Huszár Gábor. Egyedüliként nem szavaztam meg az előterjesztést. Miért? Az a polgármesteri válasz – vagy inkább próbálkozás – természetesen nagyon gyenge, miszerint én nem akarnék új röntgent a városba. Személy szerint élből elutasítok mindenféle jutalmazósdit, elvégre ha a polgármester leteszi az esküjét, annak megfelelően kell végeznie a vállalt feladatot, amiért aztán megkapja a fizetését. A polgármester juttatását amúgy törvény szabályozza, így Huszár Gábor ezzel nyilván tisztában volt, mikor jelöltette magát a város első emberének, magyarul senki sem tartott pisztolyt a fejéhez. Sütő képviselőtársam pedig hiába próbált arra célozni, hogy politikai ügyről van itt szó részemről, felszólalásom legelején kijelentettem, hogy tőlem akárki is ülhet a polgármesteri székben, ameddig én képviselő leszek, soha nem fogok semmi hasonló előterjesztést megszavazni.

Szociális tanácsnoki poszt megszüntetése

Dömötör Sándor halálával megüresedett ez a pozíció, ennek megszüntetéséről is döntött a testület. A Pénzügyi Bizottság ülésén nemmel szavaztam az előterjesztésre, míg a testületin megszavaztam. Miért? A polgármesternek teljesen igaza volt érvelésében, hogy Sanya ezen a téren teljesen pótolhatatlan, Ő szinte Mindenki gondját-baját ismerte és a jelenlegi testületben senki sincs, aki ugyanígy el tudná látni ezt a feladatot. Viszont Huszár Gábor feltette szavazásra még a bizottsági ülésen tett javaslatom, hogy akkor viszont a civil szférából keressünk olyan, erre alkalmas embert, aki tovább vihetné ezt a feladatkört, csak más elnevezéssel, hiszen tanácsnokot csak a képviselők közül lehet választani. Remélhetőleg minél hamarabb megtörténik ez.

Mi lesz jövőre?

A kérdés nem is annyira költői. Köztudott, hogy a város bevételeinek jelentős részét az iparűzési adó teszi ki, ezen belül is az Opel a legnagyobb befizető. Eddig is jelentős dolgozói létszámtól vált meg a gyár, ami a termelés csökkentését jelentette. Nem olyan rég ismét sok alkalmazott kapta meg a lehetőséget, hogy megváljon a gyártól önkéntes alapon. Ez ismét előrevetíti a gyártott motorok számának további csökkentését, hiszen ezzel párhuzamosan az egyik itt gyártott motor (kérem, nézzék el nekem, hogy nem tudom pontosan a típusát) gyártása végérvényesen megszűnik. Ez pedig jelentős csökkenést jelenthet Szentgotthárd bevételeiben.

Ezzel párhuzamosan még mindig ott van a közel 450 millió forintos kormányzati elvonás pont az iparűzési adó lakosságszámra levetített aránya miatt, amit jövőre a 2017-es adatokból fognak kiszámolni. Plusz teher lehet még nagyjából 100 millió forint – az EU által finanszírozott projektek költségnövekménye is, amelyre nem valószínű, hogy lesz egyéb forrás. Minden megyére jutott ebből egy bizonyos összeg, abból lehetne ezeket a megnövekedett igényeket pótolni. Az viszont már sajnos elfogyott és bizonyosan kijelenthető, hogy amennyiben nálunk is minden projekt drágább lett, úgy ez máshol is így van. Ez pedig egyértelműen a kormányzat hibája, hiszen a lassúságuk miatt a pályázati kiírások és a benyújtásuk, valamint az elbírálásuk közötti időben jelentősen megnövekedtek az építőipari árak. Viszont onnan pénzt véleményem szerint hiába is várunk, idén sem segítettek a közel 300 milliós hiány pótlásában.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, egy hónap múlva újra jelentkezem.

Lábodi Gábor

önkormányzati képviselő, Jobbik