Beszámoló a decemberi testületi ülésről

Mi a helyzet a brüsszeli pénzből megvalósuló beruházásoknál?

Legfontosabb napirendi pontként egy EU-s projekttel kapcsolatos plusz költségigényt neveznék meg. Több ilyen projekt is van Szentgotthárdon, ezek hátterére szeretnék rávilágítani. Városunk ugyanis számos támogatásban részesült az úgynevezett Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok (TOP) keretein belül. Ipari park újabb ütemének építése, óvodai és iskolai energetikai fejlesztések, Várkert megújítása vagy épp a Kossuth – Kethelyi úti kerékpárút valósul meg Szentgotthárdon EU-s forrásokból. Itt azért álljunk meg egy pillanatra és ízlelgessük ezt, hiszen Brüsszelt egyfajta ellenségként tálalja a Fidesz-kormány, viszont a legnagyobb beruházások mégis az onnan származó pénzekből épülnek. Mivel parádéznának a NER emberei, ha ezek nem lennének?

Viszont itt is porszem került a gépezetbe, ami elég jelentősen meg fogja terhelni a települések – így Szentgotthárd – költségvetését is. A pályázatok kiírásai a kormányzati töketlenkedés miatt eleve másfél évet késtek. Ez még önmagában talán nem is lenne gond, viszont az már nagy baj, hogy a pályázatok leadása és elbírálása között annyi idő telt el, hogy közben jelentős drágulás következett be az építőiparban, mind a munkavégzések, mind pedig a nyersanyagok árát illetően. Ezáltal minden egyes beruházás ára jelentősen, nagyjából 10 – 30% közötti mértékben emelkedett. Lehetőség van ugyan ezeket a költségnövekményeket megigényelni, viszont a megyei TOP-keret már rég elfogyott, amiből ezt pótolni lehetne! Magyarán minden plusz költség a települések önkormányzatait terheli. A műszaki tartalmakat nem lehet jelentősen lecsökkenteni, mert akkor nem felelnének meg a brüsszeli kiírás feltételeinek, azaz nem finanszírozható EU-s pénzből.

A Vas Megyei Közgyűlés elé eddig tíz projekt plusz igénye került, ezek között egyetlen szentgotthárdi sem volt, ezt a legutóbbi közgyűlésen erősítették meg számomra. Megtudtam, hogy talán lehetőség lesz hosszú lejáratú, kamatmentes kölcsön felvételére a településeknek, ezzel kapcsolatban viszont még semmi konkrétum nem látott napvilágot. Ez az opció pedig csak újabb adósságterhet fog a város hátára tenni.

Egy viszont biztosnak tűnik, ha összerakjuk a képkockákat. Miért késlekedtek kormányzati szinten a pályázatok elbírálásával? Véleményem szerint roppant egyszerű a válasz: azért, mert így ezek a beruházások 2019-re, az önkormányzati választások évére készülnek el. Így bizony a Fidesz polgármesterei és jelöltjei megint parádézhatnak a projektek átadásánál, azzal dicsekedve, hogy bizony ők mennyi pénzt hoztak az adott településre! (Pedig emlékezhetünk a „Stop Brüsszel!” plakátkampányra is.) Ez okból terhelik a már amúgy is kizsigerelt önkormányzatokat, pusztán a szalagvagdosások miatt. Tisztességes dolog ez? Nyilván nem, de mondjam azt, hogy már megszoktuk?

Kedves Szentgotthárdiak, figyeljünk egymásra és mértékletességet is kérnék Tőletek a kiszolgáltatottak nevében!

Közelednek az ünnepek, a jókedv és a vidámság időszaka, főleg a szilveszter közeli napokban. Ez az időszak hideggel is jár, ezért tartom fontosnak, hogy figyeljünk egymásra, a szomszédokra és ismerőseinkre egyaránt, főleg ha egyedülálló idős emberekről van szó. A Magyar Szociális Fórum jelentése szerint idén már 23-an fagytak halálra, nálunk ne történjen ilyen tragédia.

Gyakran előkerülnek ilyenkor a petárdák és a tűzijátékok is. Viszont az ember legjobb barátja, a kutya ezt borzasztóan nehezen viseli. El sem tudjuk képzelni, hogy milyen rettegést él át egy kutya a durrogtatásoktól. Akik a szabadban vannak ilyenkor, gyakran úgy elszaladnak félelmükben, hogy soha többé nem kerülnek haza a családjukhoz. Ezért is kértem az ülés végén Mindenkitől mértékletességet a pirotechnikai eszközök használatát illetően, gondoljunk azokra, akik ki vannak szolgáltatva nekünk, embereknek. Tata városában rendelettel tiltották be a tűzijátékok használatát a vadludak miatt. Nálunk nincs ilyen rendelet, ezért kérem Önöket, hogy a veszélyes napokban engedjék be védett helyre kutyáikat és vigyázzanak rájuk, hiszen ezek az állatok bíznak bennünk. Meg fogják hálálni a gondoskodást.

Köszönöm figyelmüket, újabb beszámolóval már 2019-ben jelentkezem.

Boldog ünnepeket és eredményes új esztendőt kívánok Önöknek!

Lábodi Gábor, önkormányzati képviselő, Jobbik