Beszámoló az augusztusi testületi ülésről

A képviselő-testület elfogadta a fürdőt vizsgáló munkacsoport jelentésnek csúfolt irományát. Muszáj volt még egyszer ezt leírnom a cím után. Miért? Négy hónapot vártunk arra, hogy az általam javasolt munkacsoport érdemi vizsgálati eredményt tegyen le a testület elé, erre egy négy oldalas, semmivel sem alátámasztott valamit kaptunk. Sajnos – mint már annyiszor – a testület ezt bemondásra elfogadta, sőt Sütő képviselőtársam azt javasolta, hogy kerüljön bele ez az anyag a Szentgotthárd című polgármesteri szócsőbe újságba is.

Mi volt a kifogásom ezzel? Mindösszesen az, hogy semmi más nem volt a megállapítások célja, minthogy az igazgatónőt tisztára mossák. Elolvasva azt az irományt, mindenkinek csak az juthat eszébe, hogy a helyi fürdő az ország legjobban működő intézménye, a vezetője fejéről pedig csak a glória hiányzik. Már a bizottság felállításának körülményei is furcsák voltak, emlékezhetünk polgármesterünk kétségbeesett elszólására az alpolgármester felé a bekapcsolva felejtett mikrofonba: „Ne, akkor beviszed a Lábodit, Te hülye!”. Hiába jött azóta az izzadságszagú magyarázat, ez egyértelműen azt jelentette, hogy nem szerette volna, hogy én bármit is vizsgáljak a fürdőben. Miért is? Nyilván ennek oka volt. Én mindenesetre vettem a fáradságot, sok mindennek utánajártam, több volt és jelenlegi alkalmazottal is beszéltem, az én eredményeim „kicsit” mást mutattak a hivatalos verzióval szemben. Kifogásaimat el is mondtam, bővebben az onkormanyzatitv.hu oldalon elérhető, de a lényeget megpróbálom összefoglalni.

Nézzük csak a tényeket. Rákérdeztem az igazgatónő szakmai végzettségére. Az iromány (csak így vagyok hajlandó nevezni a megkapott anyagot) mindenről szólt, csak arról nem, hogy a fürdő vezetőjének semmilyen szakmai végzettsége nincs. Feltettem a kérdést a munkaidejéről, a válasz annyi volt, hogy az bizony kötetlen és rugalmas. De könyörgöm: van egyáltalán munkaideje? Heti 40 óra? Muszáj volt ezt megkérdeznem, hiszen többször is a saját szememmel láttam, hogy az igazgatónő azzal a vonattal jött dolgozni, amelyik 10 órára ér be és sok esetben ilyenkor is már kettőkor távozott! Na, most sok százezer kifizetett forintért ne várjuk el a jelenlétet? Az itteni munkát nem lehet otthon végezni, ez egy idegenforgalmi létesítmény!

Érdekelt volna a fluktuáció oka is, miért mond fel annyi ember a fürdőben. Itt persze az osztrák elszívó hatás a hibás. Szinte a komplett iroda felmondott, egyikük sem ment Ausztriába, ez a megállapítás a nullával egyenértékű. Valóban voltak, akik külföldre mentek, de legtöbben a körülmények, a fejetlenség és az ott tapasztalható stílus miatt hagyták ott a fürdőt, ezek tények. Gömbösné Horváth Anita kirúgásának okaira is rákérdeztem, itt megint a nesze semmi, fogd meg jól jött elő. Megrendült vezetői bizalom volt a válasz és persze iratlopást is emlegetett az iromány. Egyértelmű, hogy az üzemeltetési vezetőt jogtalanul távolították el munkahelyéről, a nemsokára Győrben kezdődő munkaügyi per is biztosan ezt fogja megállapítani. Javasoltam mindenesetre, hogy a kiszabott bírságot semmiképp ne a város fizesse ki, hanem azt terheljük a fürdő igazgatójára. Valószínűnek tartom, hogy Gömbösné Anita és a férje személyiségi jogi pert is fognak indítani az iratlopásnak nevezett ügy miatt. A Vas Megyei Bíróság elnöke ugyanis egy az egyben elutasította az igazgatónő beadványát, miszerint iratlopás történt volna, ez a nyilvános anyag mégis úgymond tolvajnak tünteti fel a volt üzemeltetési vezetőt és férjét. Sokat fog járni a bíróságra a fürdő igazgatója, azt gondolom.

Rákérdeztem a kiküldetésekre is természetesen. Azt a választ kaptuk, hogy természetesen minden rendben van. Akkor kérdem: miért tagadta meg az igazgatónő, hogy nyilvános adatigénylés címén beletekintsek ezekbe az iratokba? Az első ilyen jellegű megtagadás után panaszt tettem a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, amire pár hónapos csúszással, de megkaptam a választ. Az adatvédelmi biztos egyértelműen leírta állásfoglalásában, hogy minden olyan jellegű dolog, ami közpénzzel függ össze, az nyilvános. Azaz az igazgatónő utazásainak rendelvényei, leigazolása és minden ehhez kapcsolódó irat közérdekű, mivel a Gotthárd-Therm Kft. 100%-ban önkormányzati tulajdonú, tehát közpénzről beszélhetünk a működésével kapcsolatban.

Számomra egyértelművé vált, hogy ez az anyag egy összecsapott valami, mögöttes tartalom nélkül. Kérdeztem, hogy mikor tekinthetnék bele az elkészült jegyzőkönyvekbe. Ugyanis számomra egy vizsgálat azt jelenti, hogy jegyzőkönyvet veszek fel az esetleges meghallgatásokról, ami leírja, hogy az hol és mikor készült, kik vannak jelen, mi a meghallgatás tárgya stb.. A vizsgált iratok esetén pedig megnevezi azokat, szigorú számadású nyomtatványok esetében – mint ahogy egy útelszámolás is az – azok sorszámát is feltünteti. Huszár Gábor szerint ezek a munkacsoport tagjánál, Vancsura Miklós úrnál (aki nem mellesleg a sárvári fürdő igazgatója) fellelhetőek. Amíg ezeket nem látom, addig úgy tekintem ezt az irományt, mintha valaki az igazgatónőnek feltette volna a kérdéseket, ő pedig szépen leírta volna ezekre a választ.

Csak annyit tudok írni, hogy folytatása következik az ügynek.

Köszönöm megtisztelő figyelmét a kedves Olvasónak!

Lábodi Gábor, önkormányzati képviselő, Jobbik