Beszámoló a szeptemberi testületi ülésről

Még az előző beszámolómban leírtam az általam javasolt vizsgálóbizottság munkájáról szóló határozat elfogadásának körülményeit, nem akarnék most senkit sem ezzel újra terhelni. Azóta viszont történtek fejlemények az ügyben, amit megosztanék Önökkel.

Az augusztusi ülésen hiányoltam a fürdő vizsgálatának háttéranyagát, jegyzőkönyveket, stb., akkor a polgármestertől azt a választ kaptam, hogy Vancsura úrnál (aki a sárvári fürdő igazgatója) ezek minden bizonnyal megtalálhatóak. Hajtott a kíváncsiság, ezért a telefonszámát megszerezve még az ülés másnapján felhívtam Vancsura urat, betekintést kérve a vizsgálati anyagba. Legnagyobb megdöbbenésemre közölte velem, hogy ilyen iratok nem készültek, ezt később e-mailben is megerősítette! Nem vonom kétségbe senki teljesítményét sem, de valahogy elképzelhetetlennek tartom, hogy egy részletekbe menő, négyoldalas megállapítást bárki is összerakjon pusztán emlékezetből, mindenfajta jegyzet és egyéb háttéranyag nélkül. Véleményem szerint ez megerősíti azt, hogy az elénk tett vizsgálati megállapítás olyan, mintha valaki az igazgatónőnek feltette volna a kérdéseket, ő pedig szépen leírta volna ezekre a választ. Amúgy pont Huszár Gábor volt az, aki a környezetvédelmi beszámolóban jelezte, hogy a Kiswire kéményének füstje miatt kapott egy írásos tájékoztatót a cégtől, miszerint minden rendben, ám ő ennek ellenére adatokat, mérési eredményeket kért be, hozzáteszem nagyon helyesen! Azaz megállapításokat bárki tehet, de ha ez nincs alátámasztva bizonyítékokkal, úgy az egész semmit sem ér.

Be is nyújtottam egy előterjesztést, hogy az augusztusban elfogadott határozatot vonja vissza a testület, elvégre egy légből kapott irományt nem lehet mérvadónak kezelni, valamint a testület egyértelműen meg lett vezetve ennek kapcsán. Felteszem a költői kérdést: Önök szerint visszavonta a határozatot a testület? Hát persze, hogy nem. Az igazság nem számít, csak az, hogy az történjen, amit a polgármester akar. Szerinte ugyanis minden rendben van, semmi baj nincs sem a fürdővel, sem az igazgatójával. Én másképp látom ezt. Nézzünk csak egy egyszerű példát az igazgatónő kiküldetéseiről, amiket természetesen közpénzből fizet a 100%-ban önkormányzati tulajdonú cég. Az adatvédelmi biztos határozatban utasította az igazgatónőt, hogy adja ki számomra a kiküldetési rendelvényeinek másolatát, amiben találtam érdekességeket. Csak egyetlen példát ragadok ki: az igazgatónő járt Pécsett egy konferencián. Nincs is ezzel gond, mondhatjuk, Szentgotthárd – Pécs – Szentgotthárd utazás el lett számolva, a NAV által megállapított norma alapján ki is lett fizetve. Nekem az a furcsaság szúrt szemet, hogy az igazgatónő körmendi, ennek ellenére minden utazása Szentgotthárdról indul és ide is érkezik vissza. A pécsi konferenciára való utazást nézve a következő lehet érdekes:

- A konferenciák általában délelőtt 10 óra körül kezdődnek, a regisztráció nyilván előtte történik, azaz 9:30-ra illik odaérni. Egy ilyen rendezvény nagyjából 4-5 órán át tart, egy ebédszünettel megszakítva.

- Pécsre az út Szentgotthárdról minimum 3,5 órát vesz igénybe, rengeteg a lakott terület és a fix kamera is azon az útvonalon. Lehet autópályán is menni egy darabig az M7 felé, ami nagy kerülő, időben nézve semmivel sem rövidebb. Azaz, hogy az ember 9:30-ra odaérjen, minimum reggel 6-kor el kell induljon Szentgotthárdról.

- Az igazgatónőnek Körmendről muszáj nagyjából 5:30-kor elindulnia Szentgotthárdra, hogy innen 6-kor el tudjon indulni Pécs irányába. Vajon ennek van értelme? Körmendről 3 óra alatt meg tudja tenni az utat Pécsre, miért jön le előtte Szentgotthárdra?

- A konferenciának vége nagyjából 15 órakor. Természetesen ilyenkor még jön az elköszönés, a parkolóból való kijutás, azaz a visszaindulás kezdete 15:30-ra tehető nagyjából. 3,5 órát számolva 19 óra magasságában ér vissza az igazgatónő Szentgotthárdra. Azaz egy fárasztó nap után nem egyből a körmendi otthonában ér véget a napja, hanem lejön Szentgotthárdra, aztán még innen visszautazik Körmendre.

Önök szerint ez mennyire életszerű? Van Önök között bárki, aki ugyanezt csinálná? Vagy talán a kiküldetési rendelvények nem felelnek meg a valóságnak? Én mindenesetre várom, hogy az igazgatónő adjon választ a felmerülő kétségeimre, tekintse ezt egy nyílt levélnek.

Huszár Gábor és társai jelenleg engem próbálnak az első számú közellenségnek, a patás ördögnek beállítani, szemükben én vagyok talán maga Soros György helyi megfelelője. Óriásit tévednek. Én nem szeretnék mást, minthogy a fürdő normálisan működjön, a jelenlegi vezetés képtelen ennek a feladatnak a végrehajtására, minden ott töltött percük kárt okoz a városnak, én ezt így látom és a lakossági panaszok ezt megerősítik bennem.

Temetkezési rendelet módosítása

Egyedüliként nem szavaztam meg. Itt a sírhelyek megváltásának és egyes szolgáltatások díjainak nagymértékű emeléséről van szó. Emlékezhetünk, hogy még az előző ciklusban az akkori testület úgy gondolta, hogy nagyon jó üzlet lesz a város számára a temetők üzemeltetését és a temetkezés kizárólagos jogát átvenni. Ez egy rossz döntés volt, mint utólag kiderült. Egy megyei temetkezési vállalat nyilván nyereséges, hiszen sok temető és temetés mellett csak egy menedzsmentet kell eltartania. Nálunk viszont a kezdetektől fogva a SZET Kft.-nek veszteséget okozott a kegyeleti szolgáltatás. Ennek az árát most a lakosságnak kell megfizetnie. Egyes esetekben 50, más szolgáltatások esetében 100 %-os emelést szavazott meg a testület. Számomra az nem indok, hogy máshol ezek a díjak sokkal magasabbak, elvégre, ha megfordítjuk a dolgot, máshol például nincs fizetőparkolás.

Galéria a művésztelep számára

Eddig miért nem foglalkoztunk ezzel a témával? Nemzetközi hírű az évente megrendezésre kerülő művésztelepünk, méltó lenne egy galéria az itt készült művek néhány darabjának bemutatására. Kiegészítésként javasoltam, hogy vizsgáljuk meg egy hasonló létesítmény kialakítását a helyi alkotók számára is, hiszen Szentgotthárdot nemcsak épületek és utcák jelentik, hanem az itt élő emberek és azok munkái egyaránt. Szerintem minden helyi művészünk szívesen ajánlana fel egy állandó tárlat számára műveiből néhányat kiállítás céljából.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, egy hónap múlva jelentkezem újabb beszámolóval.

Lábodi Gábor, önkormányzati képviselő, Jobbik