A Fidesz figyelemelterelő népszavazása elkésett – azonnali alkotmánymódosításra van szükség!

A kvótaellenes népszavazással kapcsolatos fejlemények miatt a Jobbik lemondásra szólítja fel Rubovszky Györgyöt.

A Jobbik úgy véli, hogy a Fidesz számára a kvótaellenes népszavazás „nem cél, hanem eszköz”. A kormány érdeke nem a kvótakockázat elhárítása, hanem az állandó veszélyérzet, a magyar társadalom félelemérzetének fenntartása, a figyelemelterelés az egyéb súlyos nehézségekről, többek között a mindent elárasztó korrupcióról, illetve az oktatási, az egészségügyi és a szociális krízisről.

A Jobbik elnökének, Vona Gábornak a miniszterelnökkel folytatott parlamenti vitájából nem derült ki, hogy a Fidesz miért nem támogatja a Jobbik alkotmány-módosítási javaslatát.

Tavaly a Jobbik maga kezdeményezte azt a népszavazást, aminek a Fidesz nyolc hónappal később az élére állt. A Jobbik szerint azonban a kormánypárt folyamatos fáziskésésben van, a népszavazás ötletnek ugyan még mindig jó, de a megvalósítás elkésett, az EU egyre elképesztőbb nyomása miatt Magyarország lépéskényszerben van. A Jobbik ezért akar azonnali alkotmánymódosítást, ami gyorsabb, eredményesebb és költséghatékonyabb, mint a leendő referendum, ami ráadásul magában hordozza az eredménytelenség vagy az érvénytelenség hatalmas kockázatát, tehát akár ellenkező hatást is kiválthat. Orbán Viktornak ugyan kapóra jön, az adófizetőknek azonban mintegy 5 milliárd forintjába kerül az, hogy a magyar közélet hónapokon keresztül a Fidesz kampányának esik áldozatul.

Hétfőn Vona Gábor lemondásra szólította fel Rubovszky Györgyöt, az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának elnökét, akit a HírTV buktatott le. A kormánypárti politikus ugyanis azt mondta, hogy akár házszabályellenesen is, de a Jobbik alkotmány-módosítási beadványát el kell lehetetleníteni. Rubovszky hozzátette: ha a Jobbik javaslata átmenne, akkor felesleges lenne a Fidesz népszavazása. Vona azt is tudni akarta, hogy ki adott utasítást a KDNP-s politikusnak, hiszen a kereszténydemokratáknak eddig önállóan egyetlen jelentős, saját kezdeményezést sem sikerült keresztülvinniük.

Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Jobbik körmendi választókerületi elnöke Miért nem védik meg a magyarokat? címmel szólalt fel napirend előtt hétfőn a Parlamentben, melyben felszólította a kormányt, hogy zárja be a körmendi menekülttábort. Kontrát Károly mellébeszélő válaszából kiderült, hogy az egyre erősödő tiltakozás, az ezt követelő aláírások ellenére nem kívánják felszámolni a tábort, pedig Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy a menekülttáborokat az EU-n kívül kell elhelyezni. Nem lehet kérdés: folytatjuk a tiltakozást, hiszen adott esetben a körmendi tábor telítődése után Szentgotthárd lehet a következő áldozata a kormány kampányszagú migrációs politikájának.

 

Lábodi Gábor

Jobbik, Vas megyei sajtófőnök

06-70/372-4602