Lábodi Gábor önkormányzati képviselő beszámolója az áprilisi testületi ülésről

Találós kérdés: van összefüggés az illegális migráció és a város bűnügyi helyzete között? Erre a szokásos éves rendőrségi beszámoló világít rá. Mire is gondolok? A déli határok védelme miatt a rendőri erőket folyamatosan a helyszínre vezényelték Szentgotthárdról is, viccesen előhozhatnám a klasszikus mondást: elment a macska, cincognak az egerek. Konkrét számadatok támasztják alá véleményem az összefüggésről, hiszen míg a városban 5%-os csökkenést mutat a rendőri jelenlét, ez a közterületen elkövetett bűncselekmények számában pedig 14 %-os növekedést eredményezett!

Van összefüggés? Teljesen egyértelműen igen. Az illegális migráció nagyfokú kihatással van a belföldi bűnözésre is, ezért is szükség lenne annak mielőbbi és végleges megállítására. Sajnos 2007-ben a Gyurcsány Ferenc vezette kormány megszüntette a Határőrséget, ezzel egy óriási hibát követve el. Talán szándékos volt ez a döntés, egyes vélemények szerint akár ingatlanmutyi is lehetett ennek hátterében. Mindenesetre egy shengeni, külső határországban mielőbb vissza kell állítani az egyetlen, célzottan a határvédelemmel foglalkozó, önálló fegyveres testületet.

Civil alap, Ipari Park fejlesztése

Döntöttünk a helyi civil szervezeteknek és városrészeknek juttatott, első negyedéves pályázati pénzekről is. Városunkban a civil élet elég széles skálán mozog, jó szívvel szavazza meg az ember az ilyen pályázatokat, színvonalas programokra és rendezvényekre adva a támogatást. Fontos lépés lehet a helyi Ipari Park fejlesztése Tudományos és Technológiai Parkká. Megbíztunk egy céget az ezzel kapcsolatos pályázati anyag teljes körű elkészítésével. Ez természetesen nem jelent garanciát arra, hogy városunk ezt a címet meg is kapja. Bizottsági ülésen erre irányuló kérdésemre azt a megnyugtató választ kaptam, hogy amelyik pályázatot az általunk megbízott cég készítette el, az meg is kapta a titulust. Remélhetőleg ezzel a lépéssel valóban fel tudjuk lendíteni az Ipari Parkot, a város kasszájának szempontjából ez nem elhanyagolandó dolog.

A fürdő beszámolója

A vendégek számát illetően jó híreim vannak, a szállodának köszönhetően egyértelműen jelentős emelkedést mutatnak az adatok. Azonban ott az egész fürdő „rákfenéje”, az a bizonyos svájci frank alapú kötvény. Ez bizony a tavalyi évben 330 millió forintjába került a városnak! A jelenlegi helyzetben lehetetlen, hogy a fürdő legalább nullszaldót produkáljon, amennyiben a város fenn akarja továbbra is tartani, bizony muszáj lesz belepumpálni a milliókat.

Kedves Olvasó, köszönöm figyelmét, viszlát egy hónap múlva!

Lábodi Gábor, önkormányzati képviselő, Jobbik